Marieta  Marecka

Klasyczna zupa pomidorowa


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Klasyczna zupa pomidorowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

1 litr bulionu wołowego

4 pomidory

1 mała cebula

szczypta cynamonu

1 łyżeczka miód (lub cukru)

sól, pieprz

1 łyżka masła

koperek lub nać pietruszki do podania

ryż lub makaron do podania

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę. Rozgrzewamy masło w rondelku, wrzucamy cebulę i podduszamy, aż się zeszkli. Dodajemy pomidory przesmażamy razem bez przykrycia co jakiś czas mieszając. Po ok. 15 minutach doprawiamy miodem i miksujemy. Bulion podgrzewamy i przecieramy przez sitko pomidory. Zagotowujemy na małym ogniu, doprawiamy cynamonem i pieprzem. Serwujemy z ryżem i koperkiem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa pistou
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chowder z sercówkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Fakes (grecka zupa z soczewicy)
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Krupnik na gęsich podrobach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z młodych ziemniaków i młodego pora
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

maja013

postów: 1

28.01.2014 23:06

CYTUJ

dobre

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.