Klasyczna pizza Liz

Przepis z programu Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza

Klasyczna pizza Liz
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

4 miarki ekologicznej mąki, pół na pół biała i z pełnego przemiału

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki suszonych drożdży albo 30g świeżych

1 łyżka miodu

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 miarki letniej wody



Wierzch:

1 puszka przecieru pomidorowego

garść pomidorków koktajlowych, przeciętych na pół

2 posiekane plastry ekologicznego bekonu

garść posiekanych pieczarek

garść świeżych ziół

2 miarki mozzarelli

mała garść oliwek

oliwa z pierwszego tłoczenia (do smarowania)

sól (do smaku)

mąka (do oprószenia)



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do dużej miski wrzuć oba rodzaje mąki, sól, drożdże. Wlej miód, oliwę i wodę. Wyrób ciasto ręcznie albo robotem z mieszadłami hakowymi. Aby się przekonać, czy ciasto jest wyrobione, dotknij małżowiny usznej. Ciasto powinno być tak elastyczne i zwarte. Przykryj miskę czystą torebką plastikową. Brzegi podwiń pod spód miski. Zostaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość. Zależnie od temperatury w pomieszczeniu zajmie to 60-90 minut. Oprósz mąką deskę, wyłóż ciasto i zagnieć. Rozwałkuj kawałek tak, aby pokrył wysmarowaną oliwą blachę do pizzy. Odstaw na krótko do wyrośnięcia. Rozprowadź przecier równo na cieście, pozostawiając 2 cm wolnego brzegu. Ułóż pomidorki, oliwki, pieczarki i bekon. Posyp ziołami, polej oliwą. Dosól do smaku. Posyp mozzarellą. Piecz przez 20 minut aż składniki zbrązowieją, ser się roztopi, a ciasto upiecze.



Opracowano na podstawie programu „Mathew Hayden na domowym gruncie”.

powrót

Podobne przepisy

Pizza z owocami morza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia międzynarodowa
Pizza z gorgonzolą, figami i szynką parmeńską
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.