Janella  Purcell

Klasyczna laksa


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia malajska

Klasyczna laksa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Pasta laksa:

2 suszone prażone chili

łyżeczka prażonej kolendry

2 łyżeczki prażonej pasty krewetkowej

1 czerwona cebula

4 ząbki czosnku

łyżeczka skórki z limetki

łodyga trawy cytrynowej

łyżeczka galangalu

4 czerwone chili

¼ filiżanki orzeszków makadamii

łyżka kolendry

łyżeczka kurkumy



Bulion:

12 krewetek królewskich

4 łyżki oleju

liść curry

pasta laksa

litr bulionu z kurczaka

puszka śmietanki kokosowej

4 kulki rybne

2 kawałki smażonego tofu

2 łyżeczki cukru palmowego

3 łyżki sosu rybnego

sok z limetki

makaron



Przygotowanie:

Składniki pasty laksa rozetrzeć w moździerzu albo rozdrobić w robocie kuchennym.

Pancerze krewetek podsmażyć na oliwie. Dodać kolendrę, liść curry, pastę, kurkumę i śmietankę kokosową. Gotować, aż na powierzchni pojawi się tłuszcz. Dolać bulion. Gotować przez 5 minut. Odcedzić. Dodać cukier palmowy, sos rybny i sok z limetki. Dołożyć mięso krewetek, kulki rybne i tofu. Makaron ugotować i odcedzić. Nałożyć do miseczek. Zalać bulionem.



Opracowano na podstawie programu \"Żołądek czy rozsądek 2\".



powrót

Podobne przepisy

Zupa jabłkowa z bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Hiszpańska zupa z kurczakiem i papryczkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z soczewicy z chorizo
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa pomidorowa
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa gulaszowa z migdałami i oliwkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Rosół z kneidlach
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.