Agnieszka Kręglicka

Klarowane masło


Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Klarowane masło
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Najlepiej przygotować masło klarowane od razu, w większej ilości, z dwóch lub trzech kostek masła. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło powolutku, na małym ogniu, nie mieszać. Na wierzchu tworzy się piana, którą trzeba zdejmować delikatnie i usuwać. Na dnie zbiera się cięższa od tłuszczu woda i drobne zanieczyszczenia. Właściwe masło stanie się złote i przezroczyste. Kiedy wierzch jest oczyszczony z piany należy zlać tłuszcz znad wody, ostrożnie, bez zanieczyszczeń. Pozostała na dnie woda jest do wylania. To masło przechowuje się doskonale, nie jełczeje.

powrót

Podobne przepisy

Kasza jaglana na śniadanie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Polenta z gorgonzolą i smażonymi grzybami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Quesadilla
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Marynowane wodorosty
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Japońskie kulki jaglane z komosą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Masa kajmakowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.