Agnieszka Kręglicka

Klarowane masło


Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Klarowane masło
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Najlepiej przygotować masło klarowane od razu, w większej ilości, z dwóch lub trzech kostek masła. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło powolutku, na małym ogniu, nie mieszać. Na wierzchu tworzy się piana, którą trzeba zdejmować delikatnie i usuwać. Na dnie zbiera się cięższa od tłuszczu woda i drobne zanieczyszczenia. Właściwe masło stanie się złote i przezroczyste. Kiedy wierzch jest oczyszczony z piany należy zlać tłuszcz znad wody, ostrożnie, bez zanieczyszczeń. Pozostała na dnie woda jest do wylania. To masło przechowuje się doskonale, nie jełczeje.

powrót

Podobne przepisy

Risotto po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Crespelle
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kanapki z serem, sopressą i bazylią
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Trufle
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Bliny
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.