Agnieszka Kręglicka

Klarowane masło


Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Klarowane masło
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Najlepiej przygotować masło klarowane od razu, w większej ilości, z dwóch lub trzech kostek masła. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło powolutku, na małym ogniu, nie mieszać. Na wierzchu tworzy się piana, którą trzeba zdejmować delikatnie i usuwać. Na dnie zbiera się cięższa od tłuszczu woda i drobne zanieczyszczenia. Właściwe masło stanie się złote i przezroczyste. Kiedy wierzch jest oczyszczony z piany należy zlać tłuszcz znad wody, ostrożnie, bez zanieczyszczeń. Pozostała na dnie woda jest do wylania. To masło przechowuje się doskonale, nie jełczeje.

powrót

Podobne przepisy

Racuchy z kwiatów bzu paula rankina
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Kuleczki z polenty z marakują
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: brak
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bliny
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Jogurt grecki - domowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Quesadilla
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Croque Monsieur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.