Łukasz Łuczaj

Kłącza pałki i mięso kurczaka pieczone w dole ziemnym


Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 7817

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 piersi z kurczaka

kilka kłączy pałki wodnej

 

Przygotowanie:

Wykopać dół o głębokości 30 cm i średnicy ok. 60 cm.
(Dół ziemny - piekarnik ludzi pierwotnych)
Na wierzchu ułożyć równolegle suche gałązki, a na nich rozpalić duże ognisko. Gdy się porządnie rozpali - położyć na ognisku kilka dużych kamieni. W międzyczasie umyć pałkę i zebrać worek (ok. 50 l) trawy, liści paproci lub malin (unikając b. trujących roślin). Gdy ogień się dopali wygarnąć około połowę żaru, pozostawiając kamienie. Wrzucić 2/3 liści. W nich umieścić mięso i kłącza, przykryć resztą liści i przysypać ziemią, tak aby nie dochodziło powietrze. Jedzenie będzie gotowe po ok. 12 godzinach. W takim dole można przyrządzać dowolne mięsa i warzywa.

powrót

Podobne przepisy

Gicz jagnięca w korzennym sosie
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Gołąbki z kaszą, wątróbką i śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wieprzowina babi tucheo z papryczkami chili
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Smażona mielona wołowina, ziemniaki w mundurkach, sos pomidorowy
Jamie  Oliver
Przepis z programu 30 minut Jamiego (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Schabowe z ziarnami słonecznika
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.