Łukasz Łuczaj

Kłącza pałki i mięso kurczaka pieczone w dole ziemnym


Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 8316

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 piersi z kurczaka

kilka kłączy pałki wodnej

 

Przygotowanie:

Wykopać dół o głębokości 30 cm i średnicy ok. 60 cm.
(Dół ziemny - piekarnik ludzi pierwotnych)
Na wierzchu ułożyć równolegle suche gałązki, a na nich rozpalić duże ognisko. Gdy się porządnie rozpali - położyć na ognisku kilka dużych kamieni. W międzyczasie umyć pałkę i zebrać worek (ok. 50 l) trawy, liści paproci lub malin (unikając b. trujących roślin). Gdy ogień się dopali wygarnąć około połowę żaru, pozostawiając kamienie. Wrzucić 2/3 liści. W nich umieścić mięso i kłącza, przykryć resztą liści i przysypać ziemią, tak aby nie dochodziło powietrze. Jedzenie będzie gotowe po ok. 12 godzinach. W takim dole można przyrządzać dowolne mięsa i warzywa.

powrót

Podobne przepisy

Kotleciki z żurawinami
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kurczę w estragonie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Potrawka z wołowiny w sosie piwnym po flamandzku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Rolada wieprzowa florentine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jagnięce kofty w plackach pita z bakłażanowym dressingiem
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.