Kiszone cytryny

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Kiszone cytryny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



4 cytryny

4 łyżki soli

sok z 4 – 6 cytryn

2 łyżki oliwy



Przygotowanie:



1. Cytryny wyszorować szczotką w gorącej wodzie. Wrzucić do wrzątku, gotować 5 minut, odcedzić i lekko przestudzić. Pokroić w ósemki, odrzucając pestki.

2. Wymieszać cytryny z solą i ciasno ułożyć w słoiku. Wlać tyle soku cytrynowego, by cytryny były zakryte. Zamknąć słoik, odwrócić do góry dnem i zostawić w temperaturze pokojowej na 5 dni. Raz dziennie wstrząsnąć.

3. Wlać na wierzch oliwę i wstawić do lodówki. Przechowywać do 1 roku.

powrót

Podobne przepisy

Minifrittata
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Syrop z kaliny
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Miseczki z grzybami, tofu i pesto
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Trufle
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Idealne szparagi
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.