Antony Worrall Thompson

Kiszone cytryny

Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Kiszone cytryny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


6-8 cytryn (zależnie od wielkości cytryn i słoika)
gruboziarnista sól morska
listek laurowy
kilka ziaren czarnego pieprzu
kawałek laski cynamonu
dwa goździki
kilka nasion kolendry
sok z cytryny (około ½ szklanki)

Przygotowanie:

Wyszorowane cytryny przekroić najpierw wzdłuż na pół, nie dochodząc do końca, a potem jeszcze raz przekroić, tak, by powstały połączone z jednej strony ćwiartki. Rozchylić ćwiartki cytryn i nasypać do środka sporo soli. Włożyć cytryny do słoika, przyciskając, by jak najściślej je upakować. Dodać przyprawy i zasypać cytryny solą. Dopełnić sokiem z cytryny, zamknąć i odstawić. Po tygodniu nadają się do spożycia, ale można je w lodówce przechowywać znacznie dłużej.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.