Iwona  Zasuwa

Kiszona kapusta


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania wegańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kiszona kapusta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg białej kapusty

2 marchewki (opcjonalnie)

1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej

kilka liści laurowych

1 łyżeczka angielskiego ziela

1 łyżeczka pieprzu czarnego

1 łyżeczka gorczycy

kilka plastrów świeżego imbiru

kilka ząbków czosnku

Przygotowanie:

Kapustę umyj i poszatkuj drobno, dodaj sól, a następnie ugnieć rękoma, aż puści sok.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz z kapustą i wymieszaj z przyprawami, a następnie ugnieć w glinianym garnku lub szklanym słoju tak, by całość przykryła warstwa kapuścianego soku. Jeśli jest go zbyt mało, dolej roztwór solny z przegotowanej, ciepłej wody (w proporcjach: 2 łyżki soli na litr wody).
Kiszonkę przykryj talerzykiem i obciąż np. czystym kamieniem lub słoikiem z wodą. Przez pierwsze 3-4 dni przechowuj naczynie z kiszonką w temperaturze ok. 20º C doglądając procesu.
Trzeciego dnia zdejmij talerzyk i zrób w kiszonce otwór do pełnej głębokości naczynia, aby uwolnić gazy fermentacyjne. Ponownie przykryj kiszonkę i przez kolejne 3-4 dni dojrzewającą kiszonkę przechowuj w temperaturze 10-15º C.
Gotową kiszonkę trzymaj w chłodzie, najlepiej w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

Bakłażany smażone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przetwory
Pomarańcze w syropie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruszki w syropie waniliowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Konfitura morelowa
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Marmolada z cebuli i imbiru
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Fasolka szparagowa po bretońsku
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.