Brygida Kosel

Kisiel żurawinowy


Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 13404

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 litr wody

30 dag żurawiny

6 dag mąki ziemniaczanej

20 dag cukru

kilka kropli cytryny

kilka goździków

kilka łyżek śmietany

 

 

Przygotowanie:


30 dag żurawiny dokładnie umyć pod bieżącą, zimną wodą. Przesypać do garnka i zalać jednym litrem zimnej wody. W czasie, gdy żurawina się gotuje rozprowadzić 3 łyżki mąki ziemniaczanej w szklance zimnej wody. Zaczyn dokładnie wymieszać, w przeciwnym razie wytworzą się grudki. Kiedy żurawina się zagotuje - przetrzeć ją przez sito do innego rondla. Rondel z wywarem ponownie wstawić na kuchenkę i gotować. Dodać do niego kilka kropli cytryny, kilka łyżek cukru i parę goździków. Powoli dodawać rozprowadzoną w zimnej wodzie mąkę i dokładnie mieszać. Gotowy kisiel przelać do salaterek i wyłowić z niego goździki. Można podawać na zimno i ciepło. Idealnym dodatkiem jest gęsta, wiejska śmietana.

powrót

Podobne przepisy

Zapieczone lody z sosem zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki pieczone w syropie z orzechami laskowymi
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Gruszki z szafranem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Rozmaite desery
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#Lucyna_B

01.12.2011 16:03


Warszawa

CYTUJ

Kisiel wyszedł przepyszny! Zamiast przecierać przez sito zmiksowałam żurawinę.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.