Brygida Kosel

Kisiel żurawinowy

Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kisiel żurawinowy

odsłon: 12012

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


1 litr wody
30 dag żurawiny
6 dag mąki ziemniaczanej
20 dag cukru
kilka kropli cytryny
kilka goździków
kilka łyżek śmietany

Przygotowanie:


30 dag żurawiny dokładnie umyć pod bieżącą, zimną wodą. Przesypać do garnka i zalać jednym litrem zimnej wody. W czasie, gdy żurawina się gotuje rozprowadzić 3 łyżki mąki ziemniaczanej w szklance zimnej wody. Zaczyn dokładnie wymieszać, w przeciwnym razie wytworzą się grudki. Kiedy żurawina się zagotuje - przetrzeć ją przez sito do innego rondla. Rondel z wywarem ponownie wstawić na kuchenkę i gotować. Dodać do niego kilka kropli cytryny, kilka łyżek cukru i parę goździków. Powoli dodawać rozprowadzoną w zimnej wodzie mąkę i dokładnie mieszać. Gotowy kisiel przelać do salaterek i wyłowić z niego goździki. Można podawać na zimno i ciepło. Idealnym dodatkiem jest gęsta, wiejska śmietana.

powrót

skomentuj przepis

#Lucyna_B

01.12.2011 16:03


Warszawa

CYTUJ

Kisiel wyszedł przepyszny! Zamiast przecierać przez sito zmiksowałam żurawinę.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.