David w europie 2

przepisy z programów >>

Kisiel żurawinowy

Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Desery Desery

Kisiel żurawinowy
odsłon: 11117

składniki i przygotowanie:


Składniki
1 litr wody
30 dag żurawiny
6 dag mąki ziemniaczanej
20 dag cukru
kilka kropli cytryny
kilka goździków
kilka łyżek śmietany

Przygotowanie
30 dag żurawiny dokładnie umyć pod bieżącą, zimną wodą. Przesypać do garnka i zalać jednym litrem zimnej wody. W czasie, gdy żurawina się gotuje rozprowadzić 3 łyżki mąki ziemniaczanej w szklance zimnej wody. Zaczyn dokładnie wymieszać, w przeciwnym razie wytworzą się grudki. Kiedy żurawina się zagotuje - przetrzeć ją przez sito do innego rondla. Rondel z wywarem ponownie wstawić na kuchenkę i gotować. Dodać do niego kilka kropli cytryny, kilka łyżek cukru i parę goździków. Powoli dodawać rozprowadzoną w zimnej wodzie mąkę i dokładnie mieszać. Gotowy kisiel przelać do salaterek i wyłowić z niego goździki. Można podawać na zimno i ciepło. Idealnym dodatkiem jest gęsta, wiejska śmietana.


skomentuj przepis >>

#Lucyna_B

01.12.2011 16:03


Warszawa

CYTUJ

Kisiel wyszedł przepyszny! Zamiast przecierać przez sito zmiksowałam żurawinę.