Piotr Przykaza

Kim chi


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia koreańska

Kim chi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 główki kapusty pekińskiej

200 g soli na 1l wody – roztwór do kapusty

2 sztuki kalarepy

8 ząbków czosnku

kawałek imbiru wielkości połowy pudełka od zapałek

200 g suszonego chilli

50-70 ml sosu rybnego

 

 

Przygotowanie:


Kapustę pekińską pokroić na ćwiartki. Moczyć w roztworze soli przez 8 godzin. Następnie bardzo dokładnie opłukać i odłożyć kilka liści (będą potrzebne do przykrycia kim chi). Pokroić kalarepy na długie, cienkie paski. Rozgnieść ząbki czosnku i imbir. Dodać suszone chilli i sos rybny. Dokładnie wmieszać czosnek, imbir, chilli, sos rybny i kalarepę. Natrzeć każdy z liści kapusty pekińskiej. Zawinąć natarte ćwiartki kapusty i ułożyć w naczyniu do kiszenia ogórków. Przykryć kamieniem i zakryć, następnie umieścić w chłodnym pomieszczeniu. Im chłodniej tym dłużej kim chi się kisi. Po 2-3 tygodniach jest najsmaczniejsze.

powrót

Podobne przepisy

Bakłażany smażone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przetwory
Marynowany czosnek
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Skórki kandyzowane
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ocet jabłkowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Rumtopf
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.