Lucinda Scala  Quinn

Kieszonki z kurczakiem


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kieszonki z kurczakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

150 g kurczaka (1 pełna szklanka rozdrobnionego mięsa

resztę można zamrozić do innych dań)

1 łyżki masła

½ szklanki posiekanej cebuli

⅓ szklanki posiekanego selera naciowego (1 duża łodyga)

⅓ szklanki pokrojonej drobno marchewki (1 sztuka)

½ łyżeczki grubej soli

2 łyżki mąki pszennej

1 ½ szklanki bulionu z kury (z odparowanego płynu z gotowania)

¼ szklanki tartego parmezanu

 

 

Przygotowanie:


Włożyć kurczaka do rondla i zalać wodą tak, żeby go ledwie zakrywała. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować 50 minut. Zszumować i usunąć pianę z powierzchni wywaru. Wyjąć kurczaka i odstawić do ostygnięcia. Gotować wywar tak długo, aby pozostało go około litra. Obrać mięso z kurczaka i rozdrobnić. Przygotować farsz. Roztopić masło na średniej patelni. Wrzucić cebulę, seler i marchewkę. Smażyć od 2 do 3 minut na średnim ogniu. Dodać sól i mąkę. Smażyć jeszcze minutę. Wlać bulion z kury i mieszać około 2 minut, aż zgęstnieje. Dodać pełną szklankę rozdrobnionego mięsa kurczaka i parmezan. Schłodzić w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Blachę do pieczenia posmarować masłem lub wyłożyć pergaminem. Uformować kieszonki. Na oprószonej mąką stolnicy z jednej trzeciej ciasta rozwałkować placek. Miseczką o średnicy 12 cm wykroić 3 placki. Po wykrojeniu 9 placków zebrać wszystkie ścinki, rozwałkować i wyciąć ostatni, 10. placek. Na jedną połówkę placka nakładać po ¼ szklanki farszu. Nakrywać drugą połową placka. Zlepić brzegi i zagnieść widelcem. Powtarzać czynności aż do wyczerpania farszu. Na tym etapie kieszonki nadają się do mrożenia. Ułożyć kieszonki na przygotowanej blasze do pieczenia i kilka minut schładzać. Nakłuć z wierzchu widelcem. Tuż przed wstawieniem do piekarnika posmarować jajem rozmąconym z 1 łyżką wody. Piec od 20 do 25 minut na złoty kolor. Przed podaniem odstawić na 5 minut. Upieczone kieszonki można zamrażać i podgrzewać w kuchence mikrofalowej.

powrót

Podobne przepisy

Kaczka w pomarańczach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cevapcici z sałatką szopską
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Tażin z jagnieciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Kociołek cygański
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

#kamyq

22.01.2012 02:06


CYTUJ

gdzieś chyba zapodziały się składniki na ciasto, bo chyba z samego jajka, to raczej ciężko coś ulepić.. ;)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.