Kieszonki z kurczakiem

Kieszonki z kurczakiem
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 150 g kurczaka (1 pełna szklanka rozdrobnionego mięsa
  • resztę można zamrozić do innych dań)
  • 1 łyżki masła
  • ½ szklanki posiekanej cebuli
  • ⅓ szklanki posiekanego selera naciowego (1 duża łodyga)
  • ⅓ szklanki pokrojonej drobno marchewki (1 sztuka)
  • ½ łyżeczki grubej soli
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki bulionu z kury (z odparowanego płynu z gotowania)
  • ¼ szklanki tartego parmezanu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włożyć kurczaka do rondla i zalać wodą tak, żeby go ledwie zakrywała. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować 50 minut. Zszumować i usunąć pianę z powierzchni wywaru. Wyjąć kurczaka i odstawić do ostygnięcia. Gotować wywar tak długo, aby pozostało go około litra. Obrać mięso z kurczaka i rozdrobnić. Przygotować farsz. Roztopić masło na średniej patelni. Wrzucić cebulę, seler i marchewkę. Smażyć od 2 do 3 minut na średnim ogniu. Dodać sól i mąkę. Smażyć jeszcze minutę. Wlać bulion z kury i mieszać około 2 minut, aż zgęstnieje. Dodać pełną szklankę rozdrobnionego mięsa kurczaka i parmezan. Schłodzić w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Blachę do pieczenia posmarować masłem lub wyłożyć pergaminem. Uformować kieszonki. Na oprószonej mąką stolnicy z jednej trzeciej ciasta rozwałkować placek. Miseczką o średnicy 12 cm wykroić 3 placki. Po wykrojeniu 9 placków zebrać wszystkie ścinki, rozwałkować i wyciąć ostatni, 10. placek. Na jedną połówkę placka nakładać po ¼ szklanki farszu. Nakrywać drugą połową placka. Zlepić brzegi i zagnieść widelcem. Powtarzać czynności aż do wyczerpania farszu. Na tym etapie kieszonki nadają się do mrożenia. Ułożyć kieszonki na przygotowanej blasze do pieczenia i kilka minut schładzać. Nakłuć z wierzchu widelcem. Tuż przed wstawieniem do piekarnika posmarować jajem rozmąconym z 1 łyżką wody. Piec od 20 do 25 minut na złoty kolor. Przed podaniem odstawić na 5 minut. Upieczone kieszonki można zamrażać i podgrzewać w kuchence mikrofalowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA