Kiełbaski wołowo-wieprzowe

Przepis z programu W interesie mięsożercy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Kiełbaski wołowo-wieprzowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg mielonej wieprzowiny

1 kg mielonej chudej wołowiny

boczek

¼ filiżanki natki pietruszki

½ łyżeczki chili

½ łyżeczki nasion kopru włoskiego

prażony kmin rzymski

prażona kolendra

naturalna osłonka

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Do miski wkładamy mięso, wsypujemy sól (powinna stanowić 1,2% kiełbasy) i pieprz. Dodajemy świeżą natkę pietruszki, chili w proszku, nasiona kopru włoskiego, prażony kmin i kolendrę. Można dodać inne składniki, na przykład oliwki, papryczki chili, lub szałwię. Mieszamy.
Na końcu naturalnej osłonki (jelita) wiążemy supełek. Umieszczamy w niej mięsną mieszankę. Gdy już cały farsz znajdzie się w osłonce, odcinamy jej koniec i wiążemy supełek z drugiej strony. Następnie ostrym końcem noża nakłuwamy kiełbaskę, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Do rondla wlewamy odrobinę wody. Wkładamy kiełbasę. Odwracamy ją, gdy woda zacznie wrzeć. W ten sposób kiełbasa będzie ugotowana w środku i przysmażona z zewnątrz. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina duszona w sosie z octu winnego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Schab pieczony z cebulą i jabłkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bollito misto
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.