Tomasz Deker

Key lime pie - tarta limonkowa


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Key lime pie - tarta limonkowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Spód:

250 g pokruszonych herbatników

120 g masła

 

Krem limonkowy:

400 ml skondensowanego, słodzonego mleka

60 g białka /1,5 białka

skórka starta z 1 limonki

120 ml soku z limonki

 

Krem mascarpone:

60 g mascarpone

60 ml śmietany kremówki

10 g cukru

otarta skórka z limonki

Przygotowanie:

Przygotuj spód do tarty: w misce połącz rozpuszczone masło z pokruszonymi herbatnikami. Masą wyłóż formę o średnicy ok 20 cm. Spód do tarty piecz w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku przez ok. 15 minut.

Przygotuj krem limonkowy. W misce połącz sok i otartą skórę z limonki. Następnie wlej skondensowane mleko, dodaj białko i wymieszaj. Na upieczony spód tarty wylej krem limonkowy. Tartę piecz w temperaturze 160 stopni C przez 15 minut.

Przygotuj krem mascarpone. Ubij śmietanę kremówkę z serkiem mascaropone. Dodaj do tego cukier i skórkę z limonki. Wszystko wymieszaj na puszystą pianę.

Upieczoną tartę udekoruj kremem mascarpone i kawałkami limonki.


powrót

Podobne przepisy

Tarta lotaryńska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
Key lime pie - tarta limonkowa
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tarta z jarmużem, oliwkami i fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Tarty
Tarta czekoladowa z pastą pralinową i orzechami laskowymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Tarta z gruszkami i Lazurem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 78

09.06.2017 12:46

CYTUJ

mi mimo wszystko najbardziej smakują tarty zrobione z ciasta kruchego, najlepiej z mąki krupczatki szymanowskiej <3

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.