Tomasz Deker

Key lime pie - tarta limonkowa


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

odsłon: 201

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Spód:

250 g pokruszonych herbatników

120 g masła

 

Krem limonkowy:

400 ml skondensowanego, słodzonego mleka

60 g białka /1,5 białka

skórka starta z 1 limonki

120 ml soku z limonki

 

Krem mascarpone:

60 g mascarpone

60 ml śmietany kremówki

10 g cukru

otarta skórka z limonki

Przygotowanie:

Przygotuj spód do tarty: w misce połącz rozpuszczone masło z pokruszonymi herbatnikami. Masą wyłóż formę o średnicy ok 20 cm. Spód do tarty piecz w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku przez ok. 15 minut.

Przygotuj krem limonkowy. W misce połącz sok i otartą skórę z limonki. Następnie wlej skondensowane mleko, dodaj białko i wymieszaj. Na upieczony spód tarty wylej krem limonkowy. Tartę piecz w temperaturze 160 stopni C przez 15 minut.

Przygotuj krem mascarpone. Ubij śmietanę kremówkę z serkiem mascaropone. Dodaj do tego cukier i skórkę z limonki. Wszystko wymieszaj na puszystą pianę.

Upieczoną tartę udekoruj kremem mascarpone i kawałkami limonki.


powrót

Podobne przepisy

Tarta lotaryńska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
Tarta cytrynowa
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
Tarta cebulowa na kasztanowym cieście
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
Tarta z wędzonym łososiem, cukinią i koperkiem
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Agata11

postów: 74

07.08.2017 13:12

CYTUJ

Nie radzę próbować sobie zrobić ten krem z mleka skondensowanego. Wychodzi taki słodki gwint, że aż wykręca. Mleko skondensowane jest za bardzo słodkie i dodatek soku z cytryny nie pomaga.. Tarty już nie dokończyłam bo krem poszybował do lodówki jako półprodukt do lodów.
Może trzeba coś jeszcze dodać żeby zdemontować ten nadmiar cukru. Ale to już byłby inny przepis.

Agata11

postów: 74

07.08.2017 13:10

CYTUJ

Nie radzę próbować sobie zrobić ten krem z mleka skondensowanego. Wychodzi taki słodki gwint, że aż wykręca. Mleko skondensowane jest za bardzo słodkie i dodatek soku z cytryny nie pomaga.. Tarty już nie dokończyłam
bo krem poszybował do lodówki jako półprodukt do lodów.
Może trzeba coś jeszcze dodać żeby zdemontować ten nadmiar cukru. Ale to już byłby inny przepis.

ankaszym

postów: 80

09.06.2017 12:46

CYTUJ

mi mimo wszystko najbardziej smakują tarty zrobione z ciasta kruchego, najlepiej z mąki krupczatki szymanowskiej <3

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.