Marieta  Marecka

Ketchup domowy


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Ketchup domowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 kg dobrych pomidorów

1 cebula

2 ząbki czosnku

4 łyżki miodu

sól

pieprz

4 listki laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżka gorczycy lub 2 łyżki musztardy

4 łyżki octu jabłkowego

3 łyżki oliwy

 

Opcjonalnie:

1 papryczka chilli,

2 łyżeczki ziół prowansalskich

(później 1-2 łyżki octu winnego czerwonego, 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego)

Przygotowanie:

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki, wykrawamy twarde części i przekładamy do garnka. Cebulę i czosnek kroimy drobno i dorzucamy o pomidorów, dodajemy ocet, oliwę, miód, sól, pieprz, listki laurowe i ziele angielskie. Gorczycę ucieramy w moździerzu i dodajemy do garnka, zamiast niej można dodać musztardę. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie wyławiamy listki laurowe i ziele i miksujemy całość blenderem. Zmniejszamy gaz i gotujemy całość 2-3 godziny do odparowania płynu i otrzymania pożądanej konsystencji. Ketchup można dodatkowo przetrzeć przez sitko, będzie gładszy. Na koniec można jeszcze doprawić do smaku np. zakwasić octem, doprawić ziołami i zaostrzyć ostrą papryką. Gorący ketchup można rozlać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować jeszcze 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni.

powrót

Podobne przepisy

Sos majonezowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pasta jajeczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.03) prowansalski sos z anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Oberżynowy kawior
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.