Gary  Rhodes

Keshi yená


Przepis z programu Gary Rhodes na Karaibach
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Keshi yená
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 okrągła gomółka sera edamskiego lub goudy

bez skórki

900 g mielonego kurczaka lub wołowiny

3 pomidory obrane i pokrojone w kostkę

1 cebula pokrojona w krążki

1 zmiażdżony ząbek czosnku

1 zielona papryka pokrojona w kostkę

50 g oliwek pokrojonych na plasterki

2 łyżeczki kaparów

osączonych z zalewy octowej

50 g rodzynek

50 g posiekanych suszonych śliwek

1 łyżka posiekanej natki

¼ drobno posiekanej papryki chińskiej lub chlust sosu tabasco

2 łyżeczki sosu Worcestershire

1 łyżka przecieru pomidorowego

2 łyżki ketchupu

1 łyżeczka angielskiej musztardy lub do smaku

4-5 łyżek oleju roślinnego

5 jaj

 

 

Przygotowanie:


Odkroić wierzch sera i odłożyć na bok. Ostrożnie wydrążyć środek tak, żeby powstała skorupa o grubych ściankach. Powinna przypominać wydrążoną dynię. Mielone mięso wymieszać z pomidorami, cebulą, czosnkiem, papryką, oliwkami, kaparami, rodzynkami, śliwkami suszonymi, natką i chili. Doprawić sosem Worcestershire, solą i pieprzem. Olej rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić mieszaninę i zrumienić mięso. Zmniejszyć płomień. Dodać przecier pomidorowy, ketchup i musztardę. Dusić 15-20 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Piekarnik podgrzać do 180°C. Rozkłócić cztery jajka i wymieszać z mięsem. Przełożyć do skorupy sera. Posmarować rozmąconym jajkiem. Przykryć odkrojonym wcześniej wierzchem gomółki. Przycisnąć „pokrywkę” i posmarować jajkiem. Natłuścić naczynie żaroodporne. Wlać warstwę wody do wysokości 3 cm. Włożyć ser i gotować 1 do 1 ½ godziny. Gomółka się rozszerzy i lekko spłaszczy, ale zachowa kształt. Podawać na gorąco, po pokrojeniu na kawałki. Resztki można podawać po podgrzaniu. Są bardzo smaczne.

powrót

Podobne przepisy

Perska gicz jagnięca
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Fajitas
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Stek na łożu z soli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.