Si King

Keksowy tort urodzinowy


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Keksowy tort urodzinowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

170 g koryntek

220 g sułtanek

220 g rodzynek

170 g kandyzowanych wisienek

110 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

110 g migdałów

skórka z ¼ cytryny

400 g mąki pszennej

1 łyżeczka przyprawy piernikowej

1 łyżeczka cynamonu

340 g masła

340 g cukru

6 dużych jajek

kieliszek brandy

 

 

Przygotowanie:


Utrzeć masło z cukrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie stopniowo dosypywać mąkę. Dodać bakalie, wymieszać. Dodać przyprawę piernikową, cynamon, skórkę z cytryny i migdały, wymieszać. Wlać brandy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolać trochę soku pomarańczowego i jeszcze odrobinę brandy. Przełożyć ciasto do tortownicy, wysłanej pergaminem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza. Piec około 4 godz. Tort udekorować gotową masą cukrową.

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Orzechowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie
Tarta tatin z czerwonej cebuli z tymiankiem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.