Anjum  Anand

Keks z semoliny


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Keks z semoliny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

165 g semoliny

125 ml jogurtu naturalnego

125 ml wody

dwie garście mrożonego zielonego groszku

rozmrożone

2 łyżki posiekanej cebuli

1 mała marchewka

obrana i starta na tarce

garść zielonej fasolki

świeżej lub rozmrożonej

pokrojona na kawałki

2,5 cm korzenia imbiru

obrane i posiekane

¾-1 łyżeczki sproszkowanego chilli

½ łyżeczki kurkumy

sól do smaku

3 łyżki oleju roślinnego do natłuszczenia formy

1 łyżeczka nasion gorczycy

½ łyżeczki nasion kminu

1 łyżeczka ziaren sezamu do posypania

½ łyżeczki sody oczyszczonej

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do 200°C i natłuścić olejem formę do keksu. W dużej misce wymieszać semolinę, jogurt, wodę, warzywa, imbir, chilli i kurkumę. Posolić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, dodać gorczycę, kmin i sezam. Prażyć, często mieszając, przez 20 sekund, aż gorczyca zacznie strzelać, a kmin i sezam pachnieć. Wlać olej z nasionami do ciasta, wymieszać. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodać odrobinę wody. Dodać sodę, wymieszać i natychmiast wlać ciasto do formy. Posypać sezamem i piec 35-40 minut. Wierzch ma być złocisty, a wyjęty z ciasta patyczek – suchy. Zostawić do wystygnięcia w formie. Następnie pokroić i podawać z zielonym chutneyem (patrz oddzielny przepis).

powrót

Podobne przepisy

Pierniczki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Tarta jabłkowa
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Semla
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Pudding roladowy z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tort poczwórnie czekoladowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Piernik przekładany dżemem z polewą czekoladową
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.