Paul Merret

Kedgeree


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Kedgeree
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 ml mleka

250 ml gorącej wody

2 filety z wędzonego łupacza (ewentualnie dorsza)

bez skóry

2 łyżeczki curry

450 g gotowanego ryżu (z poprzedniego dnia)

2 jajka na twardo

z grubsza pokrojone

posiekana natka pietruszki

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Włożyć rybę do garnka z mlekiem i wodą, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i gotować przez 5-6 minut. Ugotowany ryż włożyć do miseczki, nadającej się do podgrzewania w mikrofalówce. Wymieszać z curry. Zakryć miseczkę folią i podgrzać w mikrofalówce przez 3 minuty.
Wyjąć łyżką cedzakową rybę z garnka. Rozdrobnić rybę widelcem na płatki, wymieszać z ryżem. Wlać 5-6 łyżek płynu, w którym gotowała się ryba. Do ryżu dodać jajka i pietruszkę. Wstawić do mikrofalówki na 5 minut na pełną moc. Przed podaniem przyprawić solą i pieprzem do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Rożki z łososiem i szpinakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Filety z dorsza w cieście piwnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sandacz w szuwarach z śmietanowym chrzanem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa rybna ucha
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.