Kedgeree z wędzonym węgorzem i rakami

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Kedgeree z wędzonym węgorzem i rakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 ml mleka

listek laurowy

200 g filetów z wędzonego węgorza

500 ml bulionu rybnego lub drobiowego

1 posiekana cebula

łyżka curry

szczypta szafranu

łyżka kurkumy

200 g ryżu długoziarnistego

200 g groszku

200 g raków lub krewetek

4 ugotowane na twardo jajka

posiekane

25 g masła

garść natki pietruszki

drobno posiekane

 

 

Przygotowanie:


Wlej mleko do garnka, wrzuć liść laurowy i węgorza. Gdy ryba będzie ugotowana, zdejmij garnek z gazu, żeby jego zawartość ostygła. W drugim garnku podgrzej bulion. Dodaj cebulę, curry, szafran, kurkumę, sól i pieprz. Gotuj przez 10 minut. Dodaj ryż i ponownie zagotuj. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 8 minut aż ryż zmięknie i wchłonie płyn. Dodaj do niego węgorza, groszek i krewetki.
Nałóż kedgeree na talerze i posyp posiekanymi jajkiem i pietruszką.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.