Anna Olson

Kebaby z ziemniaków i prosciutto


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.4)
trudność: łatwe

Kebaby z ziemniaków i prosciutto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Zielony dip

1 szklanka majonezu

½ szklanki maślanki

2/3 szklanki posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach

½ szklanki posiekanej dymki

garść świeżych liści bazylii

garść świeżych liści mięty

1 łyżka musztardy dijońskiej

3 łyżki oliwy

sól i pieprz



Kebaby

8 patyczków do szaszłyków

24 małe ziemniaki

1 duża czerwona cebula pokrojona w kwadraciki o boku 1,5 cm

8 plastrów prosciutto, przekrojonych wzdłuż na połówki

oliwa

sól i pieprz



Przygotowanie

Zmieszaj w blenderze wszystkie składniki dipu poza oliwą. Wlewaj oliwę powoli w czasie mielenia. Dopraw sos do smaku. Namocz w wodzie patyczki do szaszłyków na czas przygotowania pozostałych składników. Ugotuj ziemniaki w mundurkach w posolonej wodzie (ok. 12 min od momentu zawrzenia) Odsącz i odstaw do wystygnięcia. Przekrój ziemniaki na pół (albo zostaw w całości, jeśli są małe). Nabij na patyczek kawałek cebuli i przebij połówkę plastra prosciutto przy końcu. Następnie nabij na patyczek połówkę ziemniaka, owiń go prosciutto i przebij plasterek nad ziemniakiem. Nabij kawałek cebuli i powtarzaj te czynności aż do końca patyczka. Posmaruj kebaby oliwą i przed podaniem lekko podgrzej na grillu albo nad ogniskiem. Podawaj z zielonym dipem.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.