Lucinda Scala  Quinn

Kawowa babka cioci Patty


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki

Kawowa babka cioci Patty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

masło do wysmarowania i mąka do oprószenia formy

2 łyżki cukru

1 łyżka kakao w proszku

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

2 szklanki pszennej mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1½ łyżeczki gruboziarnistej soli

115 g miękkiego masła

1 szklanka cukru

2 duże jajka

w temperaturze pokojowej

1 szklanka kwaśnej śmietany

w temperaturze pokojowej

1 łyżeczka esencji waniliowej

 

 

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 175° C. Wysmarować masłem i oprószyć mąką formę z kominkiem o średnicy 26 cm i wysokości 9 cm. Wymieszać w miseczce 2 łyżki cukru z kawą i kakao. W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować masło ze szklanką cukru na gładki krem. Dodawać po jednym jajku i miksować dalej. Nadal miksując, dodawać kolejno jedną trzecią mąki, połowę śmietany, jedną trzecią mąki, drugą połowę śmietany i resztę mąki. Dodać esencję waniliową i miksować jeszcze 1-2 minuty. Wlać jedną trzecią ciasta do formy i posypać połową cukru z kawą i kakao. Wlać następną jedną trzecią ciasta i posypać pozostałym cukrem. Wlać resztę ciasta. Piec 50 minut, aż wbity do środka patyczek będzie suchy. Odstawić na pół godziny do wystygnięcia i wyłożyć babkę na paterę.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.