Piotr Przykaza

Kawior z bakłażana


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Kawior z bakłażana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 bakłażany

10-12 szalotki

1 cytryna

150 ml oliwy

1 ząbek czosnku

 

Przygotowanie:

Bakłażany owinąć folią aluminiową, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni C. Po godzinie powinny być miękkie (powinny łatwo deformować się po przyciśnięciu palcem). W tym czasie posiekać najdrobniej jak się da szalotki, następnie zarumienić je z masłem i oliwą na małym ogniu. Uwaga: ich objętość ulegnie znacznemu zmniejszeniu. Miękkie, obrane ze skóry bakłażany, połączyć z posiekaną szalotką i ugniatać widelcem. Dodać do masy sól, pieprz, dobrą oliwę, sok z cytryny i drobno posiekanego czosnku do smaku. Podawać na grzankach, chlebie pita. Kawior z bakłażana niesamowicie smakuje z chlebem razowym.

powrót

Podobne przepisy

Papryka z fetą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Puree ziemniaczane z pieca
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szpinak z ricottą
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Racuchy z jabłkiem i ricottą
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Placuszki z kukurydzy z salsą z awokado
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.