Kawior z bakłażana

Kawior z bakłażana
Oceń przepis:
69 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Piotr Przykaza

Seria kulinarna:
Jak Piotr przykazał (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 10-12 szalotki
  • 1 cytryna
  • 150 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bakłażany owinąć folią aluminiową, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni C. Po godzinie powinny być miękkie (powinny łatwo deformować się po przyciśnięciu palcem). W tym czasie posiekać najdrobniej jak się da szalotki, następnie zarumienić je z masłem i oliwą na małym ogniu. Uwaga: ich objętość ulegnie znacznemu zmniejszeniu. Miękkie, obrane ze skóry bakłażany, połączyć z posiekaną szalotką i ugniatać widelcem. Dodać do masy sól, pieprz, dobrą oliwę, sok z cytryny i drobno posiekanego czosnku do smaku. Podawać na grzankach, chlebie pita. Kawior z bakłażana niesamowicie smakuje z chlebem razowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA