Kawior z bakłażana i orzechów włoskich

Kawior z bakłażana i orzechów włoskich
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 4 ząbki czosnku, dwa pokrojone wzdłuż w cienkie plasterki i dwa roztarte
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
Do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 °C.
W bakłażanach porób dość głębokie, równo rozłożone nacięcia, w które powkładaj plasterki czosnku. Ułóż bakłażany na blasze i piecz przez 45-60 min. Powinny być miękkie w środku, z pomarszczoną, opaloną skórką. Wyłóż bakłażany na durszlak i odstaw do przestygnięcia, a następnie wygarnij łyżką miąższ ze skórki. Odciśnij z nadmiaru płynu i posiekaj.
Przełóż do miski i wymieszaj starannie z pozostałymi składnikami. Jeśli chcesz uzyskać gładką, jedwabistą konsystencję, możesz je zmiksować. Podawaj z blinami i śmietaną, posypane pestkami grantu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA