Kawior z bakłażana i orzechów włoskich

Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Kawior z bakłażana i orzechów włoskich
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 duże bakłażany

4 ząbki czosnku, dwa pokrojone wzdłuż w cienkie plasterki i dwa roztarte

sok z jednej cytryny

2 łyżki oliwy

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanej mięty

50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich

 

Do podania:

bliny

gęsta kwaśna śmietana

pestki granatu

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 °C.
W bakłażanach porób dość głębokie, równo rozłożone nacięcia, w które powkładaj plasterki czosnku. Ułóż bakłażany na blasze i piecz przez 45-60 min. Powinny być miękkie w środku, z pomarszczoną, opaloną skórką. Wyłóż bakłażany na durszlak i odstaw do przestygnięcia, a następnie wygarnij łyżką miąższ ze skórki. Odciśnij z nadmiaru płynu i posiekaj.
Przełóż do miski i wymieszaj starannie z pozostałymi składnikami. Jeśli chcesz uzyskać gładką, jedwabistą konsystencję, możesz je zmiksować. Podawaj z blinami i śmietaną, posypane pestkami grantu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.