Kawa pachnąca Indiami

Kawa pachnąca Indiami
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 1 cm kory cynamonowca lub spora szczypta tartego cynamonu
  • 3 goździki
  • 4 owoce zielonego kardamonu
  • 1/5 laski wanilii
  • 1/2 gwiazdki anyżu
  • 4 łyżki kawy
  • 1 szklanka mleka sojowego np. waniliowego
  • 2 łyżki miodu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kawę można przyrządzić na dwa sposoby; w tygielku lub w kawiarce. W obydwu przypadkach najpierw rozcieramy przyprawy w moździerzu. Następnie mieszamy je z kawą i napełniamy kawiarkę, którą stawiamy na palnik. Po kilku minutach kawa jest gotowa. Przyprawiamy ją mlekiem i miodem.
W przypadku tygielka postępujemy podobnie, ale zamiast miodu dodajemy brązowy cukier i kilkukrotnie podgrzewany nie dopuszczając do podnoszenia się piany. Dopiero na sam koniec lekko zagotowujemy i dodajemy kilka kropel zimnej wody. Tak by kawa z przyprawami opadła na dno tygielka.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA