Marta Dymek

Kaszotto potrójnie pomidorowe


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 582

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 cebula

4 suszone pomidory

¼ papryczki pepperoni lub szczypta płatków chili

oliwa

1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej

1,5 szklanki bulionu warzywnego

szczypta szafranu

3 pomidory malinowe lub 2 bawole serca / 500 g

do podania: pomidorki koktajlowe, oliwa, garść bazylii, sól

 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, suszone pomidory oraz papryczkę posiekać. Na dnie patelni rozgrzać oliwę i dodać tak przygotowane składniki. Smażyć na niedużym ogniu przez 3 - 4 minuty.
Następnie wsypać kaszę, dokładnie przesmażyć i dodać szafran oraz bulion. Przykryć i gotować do czasu, aż kasza wchłonie bulion, czyli około 15 - 20 minut.
W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Dodać do kaszy wraz ze sporą szczyptą soli oraz małą szczyptą pieprzu i gotować jeszcze przez 3 - 5 minut bez przykrycia. Podawać ze świeżą bazylią, dobrą oliwą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Horchata
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania wegańskie
Biała fasola pieczona na słodko
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Czakalaka
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Wegański shake
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania wegańskie
Falafel
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 odc. 10
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.