Anjum  Anand

Kaszmirski pilaw


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kaszmirski pilaw
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżek oleju roślinnego

¾ łyżeczki nasion kminu

7,5 cm kory cynamonu

3 goździki

3 strączki zielonego kardamonu

1 liść laurowy

1 cebula

pokrojona w plastry

1 łyżka posiekanych zblanszowanych migdałów

2 łyżeczki rodzynek

200 g ryżu basmati

dokładnie umytego i osączonego

400 ml wody

szczypta szafranu

namoczona w 2 łyżkach gorącej wody

2 posiekane suszone figi

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1 łyżka posiekanych pistacji

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać w rondlu olej. Dodać kmin, cynamon, goździki, kardamon i liść laurowy, i smażyć 20-30 sekund, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać cebulę i smażyć 3-4 minuty, aż się zrumieni. Dodać migdały i rodzynki i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Dodać ryż i dokładnie wymieszać. Wlać zwykłą wodę, wodę z szafranem, dodać połowę fig i doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty. Zmniejszyć ogień i przykryć rondel pokrywką. Gotować 7-8 minut, aż ryż będzie al dente. Dodać resztę fig i pistacje, i wymieszać. Odstawić na 4-5 minut, aby ryż wchłonął resztę wody. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.