Kaszi z pieczonym pstrągiem, ogórkami kiszonymi

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Ł'apetyt z Grzegorzem Łapanowskim
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kaszi z pieczonym pstrągiem, ogórkami kiszonymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 upieczony pstrąg

200 g ugotowanej kaszy mazurskiej

2 dobre ogórki kiszone

½ doniczki szczypiorku

ew. 1 ugotowana marchewka

2 łyżki majonezu

4 płaty wodorostów nori

1 łyżeczka cukru

1 łyżka octu jabłkowego



Przygotowanie:

Ocet mieszamy z cukrem i tą mieszanką doprawiamy ugotowaną kaszę. Rybę obieramy ze skóry i ości, by uzyskać samo mięso. Ogórki kroimy w zapałkę. Wodorosty układamy na macie i namoczonymi rękami układamy na nich ok. centymetrową warstwę kaszy. U góry i u dołu zostawiamy margines ok. 3 cm tak, by wodorosty mogły się skleić – podobnie jak sushi maki. Kaszę lekko dociskamy i rozsmarowujemy na niej odrobinę majonezu. Następnie układamy pieczoną rybę, ogórek i szczypiorek. Wodorosty zwijamy w rulon przy pomocy matki bambusowej i mocno dociskamy, by całość się skleiła. Po chwili tubę kroimy na walce grubości kilku centymetrów. Podajemy z ulubionymi dipami. Dobrze komponuje się np. z domowym sosem tatarskim.





powrót

Podobne przepisy

Risotto z wędzonym łupaczem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Steki z tuńczyka z salsą z rukoli i mango
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Zupa rybna z kalmarami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Faszerowany sandacz z sałatką z kaszy jaglanej
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.