Kaszanka

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Kaszanka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki :

1 l krwi dzika

300 g tłuszczu dzika, pokrojonego w kostkę

1/2 dużej cebuli pokrojonej w kostkę

300 g namoczonej owsianki

łyżka papryki

łyżka masła



Przygotowanie:

Rozpuść masło na patelni i podsmaż cebulę, aż zrobi się miękka, ale nie zrumieni. Wymieszaj cebulę z tłuszczem i owsianką. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Wlej krew i dobrze połącz wszystkie składniki, mieszkając rękami. Masa powinna mieć kleistą konsystencję. Poczekaj aż wystygnie.

Wypchaj nadzieniem wołowe jelita. W regularnych odstępach zrób supełki, tak aby powstały osobne pęta kaszanki. Nakłuj każde z nich, żeby nie popękały podczas gotowania. Zagrzej wodę w dużym garnku. Gdy osiągnie temperaturę 80°C włóż kaszankę. Gotuj przez około 10 minut. Cały czas mieszając. Po 10 minutach wyjmij kaszankę i zostaw do ostygnięcia.



Opracowano na podstawie programu „Niebiańska kuchnia – wzloty i upadki”.



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.