Andrzej Polan

Kasza pęczak z marynowanymi krewetkami


Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 2782

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g kaszy pęczak

100 g sera Bursztyn

łyżka masła

2 pomidory

200 g krewetek koktajlowych

2 cebule szalotki (lub czerwone)

pęczek włoszczyzny

500 g dyni

kilka liści jarmużu

cukinia

2 papryczki chili

2 jabłka

szklanka soku z jabłek

limonka i cytryna

olej do smażenia

lubczyk, koperek, natka pietruszki, werbena,

liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól

Przygotowanie:

Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu w ziarnach i soli.
Krewetki rozmrażamy w temperaturze pokojowej, marynujemy w soku z limonki, z cytryny i jabłkowym, w świeżym lubczyku i werbenie. Dodajemy jeszcze pokrojone pomidory i paprykę chili. Odstawiamy do zamarynowania.
Na patelni przesmażamy pokrojone drobno cebule, lekko podrumieniamy i dodajemy surową kaszę. Smażymy kilka minut i podlewamy gorącym bulionem. W trakcie podlewania kolejnymi porcjami bulionu dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, jabłka, cukinię, jarmuż i trochę soku jabłkowego.
Dla nadania odpowiedniej konsystencji do kaszy na koniec dodajemy ser tarty bursztyn i masło. Świeże zioła siekamy, wszystko dokładnie mieszamy i na kolorowej kaszy podajemy zamarynowane krewetki.

powrót

Podobne przepisy

Puree ziemniaczane
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Krem z zielonego groszku i szpinaku
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Agata11

postów: 69

05.01.2017 17:10

CYTUJ

Kolejny przepis niedokładnie opisany.

1. Bulion się gotuje
2. Robimy marynatę do krewetek. W misce są wyfiletowane i podziabane ćwiartki pomidorów, podobno 2 szt. (bez pestek i skórki), pokrojona w kostkę 1 szalotka, olej rzepakowy tak trochę, pokrojony drobno kawałeczek sporej żółtej papryczki chili, sok z pół cytryny, 2-3 łyżki soku jabłkowego, sol, pieprz, sporo pokrojonego lubczyku. Do miski dajemy rozmrożone krewetki.
3. Kasza na patelnię z podsmażoną cebulą i jak się zacznie rumienić to chlusty bulionu. Do kaszy przyprawy - ok. pół łyżeczki mielonej kolendry, gorczycy, mielonej słodkiej (chyba) papryki i kurkumy. Dlaczego w przepisie nie ma info o tym, że do przysmaczenia kaszy mają być dodane przyprawy, nie wiadomo.
4. Dalej przepis jest już w miarę dokładny czyli do kaszy dajemy zawartość miski, dalej pokrojone warzywa, pod koniec jarmuż. itd.
Mam wątpliwości co do ilości ostrych papryczek - po co 2 jak na filmiku jest widać, że tylko 1 i to nie całą pakuje się do miski. Gdyby miało być 2 to język by nam odleciał w niebyt i goście zamilkli na dłużej. Miało być przecież smacznie i nie za ostro.
Też 2 jabłka to chyba za dużo. Jest szklanka soku jabłkowego to chyba tu nie idzie się bardziej w szarlotkę a raczej w smakującą warzywami kaszę.
500 g dyni ? a wygląda tylko na ok. połowę tego, może trochę więcej.. Mogę się też mylić ale czy na 1 patelni zmieści się ten cały podany w przepisie skład ?
Pozdrawiam

post edytowany 4 razy, ostatnio 08.02.2017 14:14

serewajew

postów: 3

15.12.2015 11:43

CYTUJ

dla kaszy mogę oddać życie :)

psotniq

postów: 4

20.11.2015 12:52

CYTUJ

uwielbiam kaszę, dlatego skorzystam z przepisu :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.