Marieta  Marecka

Kasza manna z bananami i bakaliami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 4580

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ szklanki kaszy manny razowej (orkiszowej, zwykłej)

1 i ½ szklanki mleka lub wody

3 łyżki miodu

1 banan

½ łyżeczki cynamonu

szczypta soli

bakalie: rodzynki, morele, suszone śliwki, żurawina

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy kaszę i lekko solimy. Podgrzewamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Banana kroimy w półplasterki, część rozgniatamy widelcem i dodajemy do kaszy. Bakalie kroimy drobniej i dodajemy do kaszy. Słodzimy ją miodem i doprawiamy cynamonem. Gotujemy razem ok 5-7 minut. Podajemy z kawałkami świeżego banana.

powrót

Podobne przepisy

Kogel-mogel z owocami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

troczka

postów: 16

01.06.2016 11:17

CYTUJ

Ale to było pyszne! Wczoraj wypróbowałam powyższy przepis i z pewnością zrobię to jeszcze nie raz. Ostatnio staram się jeść kaszę manną jak najczęściej (problemy z żołądkiem) i co chwilę testuję nowe przepisy. Do tego poczytałam trochę na temat zdrowych właściwości tej kaszy i zamierzam wprowadzić ją na stałe do mojego deserowego menu. https://www.winiary.pl/smakasze/

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.