Agnieszka Kręglicka

Kartoflanka z cykorią i wędzonym boczkiem


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Kartoflanka z cykorią i wędzonym boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 spore ziemniaki

3 cykorie

10 plastrów boczku

oliwa

4 małe listki laurowe

wywar warzywny

kwaśna śmietana

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

Plastry boczku pokroić w kwadraciki, wysmażyć na chrupko, odlewając nadmiar tłuszczu. Ziemniaki pokroić w kostkę, cykorię w szerokie paski. Na rozgrzanej w garnku oliwie lekko przesmażyć ziemniaki i cykorię. Zalać wywarem, dodać kilka listków laurowych, pieprz i gałkę muszkatołową. Gdy ziemniaki są miękkie, zupa jest gotowa. Uzupełnić przyprawy, podawać z kwaśną śmietaną. Boczek można wrzucić do środka i dodatkowo użyć do dekoracji.

powrót

Podobne przepisy

Zupa pho z pulpecikami z karpia
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Krem z bobu z kokosowym bekonem
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik migdałowy
Przepis z programu Dietosfera (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.