Jola Słoma

Kartoflanka z brukwią


Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 2612

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

70 dag ziemniaków

50 dag brukwi

10 dag suszonych jabłek

1 garść pestek słonecznika

1 garść pestek dyni

1 łyżka majeranku

1 łyżka mielonego kminku

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka soli

4 łyżki oleju

2,5 litra wody

 

Przygotowanie:

Do gotującej się wody wkładamy pokrojoną brukiew. Po 5 minutach dodajemy pokrojone ziemniaki i suszone jabłka. Na suchej patelni prażymy pestki dyni i słonecznika, dodajemy do zupy i gotujemy ok. 20 minut aż brukiew i ziemniaki zmiękną. Na oleju podsmażamy przez kilka sekund gałkę muszkatołową i kminek dla wydobycia aromatu i wlewamy do zupy. Dorzucamy majeranek, sól i sos sojowy i gotujemy jeszcze przez kilka minut.

powrót

Podobne przepisy

Pikantna zupa rybna z pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Rosół czosnkowy z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ulubiona zupa soczewicowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Wiosenne inspiracje - Rozkosz wiosenna
Przepis z programu Wiosenne inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Wegańskie pho
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zielona zupa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.