Jola Słoma

Kartoflanka z brukwią


Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 2576

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

70 dag ziemniaków

50 dag brukwi

10 dag suszonych jabłek

1 garść pestek słonecznika

1 garść pestek dyni

1 łyżka majeranku

1 łyżka mielonego kminku

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka soli

4 łyżki oleju

2,5 litra wody

 

Przygotowanie:

Do gotującej się wody wkładamy pokrojoną brukiew. Po 5 minutach dodajemy pokrojone ziemniaki i suszone jabłka. Na suchej patelni prażymy pestki dyni i słonecznika, dodajemy do zupy i gotujemy ok. 20 minut aż brukiew i ziemniaki zmiękną. Na oleju podsmażamy przez kilka sekund gałkę muszkatołową i kminek dla wydobycia aromatu i wlewamy do zupy. Dorzucamy majeranek, sól i sos sojowy i gotujemy jeszcze przez kilka minut.

powrót

Podobne przepisy

Zupa grzybowa z kiełbasą jałowcową i selerowym puree
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Wiosenna zupa z makaronem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa z wędzonego dorsza z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Chłodnik z botwinki
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Ostra zupa z czarną fasolą i nachos z wołowiną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.