Kartacze z mięsem i śmietanowym sosem

Kartacze z mięsem i śmietanowym sosem
Oceń przepis:
174 ocen Średnia ocena: 3.40

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżki mąki pszennej
Farsz:
  • 1 kg mielonego mięsa wołowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • świeży lubczyk
Sos:
  • pęczek szczypiorku
  • kubek kwaśniej śmietany
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj farsz. Do mięsa dodaj posiekaną drobno cebulę, starte ząbki czosnku, świeży lubczyk i jajko.
Farsz dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj ciasto. Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj do miękkości, a drugą połowę zetrzyj.
Starte ziemniaki odciśnij za pomocą gazy lub lnianej ściereczki. Następnie połącz je z ugotowanymi ziemniakami przeciśniętymi przez praskę. Dodaj skrobię po odciśnięciu surowych ziemniaków i mąkę.
Masę posól i popieprz. Ręce zwilż i formuj kartacze.
Zrób placek z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni, na to nałóż porcję mięsa.
Kartacze wrzucaj do gotującej się wody. Gotuj je około 45 minut. Gotowe kartacze odstaw do ostygnięcia. Do kartaczy zrób sos. W misce połącz posiekany szczypior ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni podsmaż kawałki boczku i cebulę.
Kartacze pokrój w plastry i podsmaż. Podawaj je z sosem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA