Marieta  Marecka

Kartacze z grzybami i kindziukiem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kartacze z grzybami i kindziukiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kg ziemniaków

2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

sól

 

Farsz:

200 g kindziuka

1 szklanka suszonych grzybów

1 cebula

1 duży ząbek czosnku

1 szklanka startego, żółtego sera

100 g kaszy gryczanej niepalonej

2 łyżki masła

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka suszonego tymianku

sól

pieprz

1 jajko

 

Do podania:

skwarki z cebulką, pietruszka, gęsta śmietana

Przygotowanie:

Grzyby moczymy przez noc, a następnie gotujemy przez 15-20 minut, odsączamy i kroimy bardzo drobno.
Cebulkę szatkujemy drobno i przesmażamy na maśle, jak zmięknie i się zeszkli, dodajemy do niej grzyby i smażymy razem. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy ją do miski.
Kaszę gotujemy na sypko, czosnek ucieramy z solą na pastę, a kindziuk kroimy bardzo drobno. Razem ze startym serem dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy pieprzem ziołowym, tymiankiem i mieszamy z surowym jajem.
Ziemniaki dzielimy na trzy części: jedną gotujemy w mundurkach, a pozostałe ścieramy surowe na tarce na bardzo drobnych oczkach lub miksujemy w malakserze.
Odciskamy je sicie przykrytym gazą, staramy się wycisnąć ile się da wody z ziemniaków. Wodę odstawiamy, aż oddzieli się skrobia, którą dodajemy do ziemniaków.
Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Razem z surowymi ziemniakami, mąką ziemniaczaną i 1 łyżeczką soli wyrabiamy na gładkie ciasto.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, doprawiamy ją solą. Z ciasta ziemniaczanego odrywamy spory kawałek, formujemy na dłoniach placek i nakładamy na środek sporą łyżkę farszu. Zlepiamy nadając kształt kulki lub podłużnego kartacza. Gotujemy partiami w wodzie, która nie gotuje się zbyt mocno. Po ok 15 minutach kluska powinna być gotowa. Podajemy okraszone cebulką, cebulką ze skwarkami lub ze śmietaną i nacią pietruszki.

powrót

skomentuj przepis

pattka_90

postów: 3

24.03.2016 14:50

CYTUJ

kurczę jeszcze nigdy nie miałam okazji rbić kartaczy. czy jest między nimi, a pyzami jakaś driametralna różnica?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.