Agnieszka Kręglicka

Karp smażony na łóżeczku z porów


Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

Karp smażony na łóżeczku z porów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 filety z karpia bez skóry

3 pory

tylko białe części

łyżka rodzynek

6 łyżek sklarowanego masła

100 ml białego wytrawnego wina

150 ml kremówki

mąka

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Filety z karpia natrzeć solą i pieprzem, oprószyć mąką. Usmażyć na połowie sklarowanego masła. Pory pokroić w talarki. Zeszklić je na drugiej połowie masła, dodać rodzynki, sól i pieprz. Zwiększyć gaz, wlać całe wino, zagotować i odparować. Wlać śmietankę i gotować, aż sos zgęstnieje. Uzupełnić przyprawy. Na uduszonych porach układać usmażone filety z karpia.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.