Jan i Jakub   Kuroniowie

Karp a la Pomian


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 7199

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 karp (ok. 1,2 kg)

250 ml czerwonego wina

sól

pieprz

Farsz:

150 g słoniny

2 cebule

200 g grzybów świeżych lub suszonych

1 jajo

2 łyżeczki tymianku

2 łyżki bułki tartej

natka pietruszki

3 łyżki mleka

3 łyżki masła

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Karpia skrobiemy, czyścimy i płuczemy. Z zewnątrz i wewnątrz oprószamy solą oraz pieprzem, rozprowadzamy przyprawy po całej powierzchni i odkładamy rybę na 20 minut. W tym czasie przyrządzamy farsz. Słoninę oraz obrane cebule i oczyszczone grzyby kroimy w kostkę. Słoninę topimy na patelni, dorzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy grzyby i razem podsmażamy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odstawiamy na 5-7 minut, następnie dodajemy podsmażone grzyby, wbijamy jajko, przyprawiamy tymiankiem, posiekaną pietruszką, solą, pieprzem i mieszamy. Rybę nadziewamy farszem i spinamy wykałaczkami. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy masłem, wkładamy rybę i rozkładamy na niej kawałki pozostałego masła. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na 40 - 60 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Pod koniec podlewamy winem, chwilę jeszcze zapiekamy. Ostrożnie przekładamy rybę na ogrzany półmisek.

powrót

Podobne przepisy

Rożki z łososiem i szpinakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Dorada bellavista
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pstrąg pieczony z sosem z oliwy truflowej
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.