Tomasz Jakubiak

Karminadle z warzywnym spaghetti


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Kotlety mielone
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 202

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

40 dag mięsa mielonego

1 jajko

bułka namoczona w wodzie

średnia cebula

pieprz

sól

olej do smażenia

 

Spaghetti z cukinii:

cukinia

kabaczek

sól

pieprz

 

Sos:

1 łyżka orzeszków pini

cytryna

ząbek czosnku

4 pomidorki cherry

50 ml oliwy

 

Dodatki:

mała garść młodego szpinaku

mała garść rukwi

mała garść szczawnika

 

Przygotowanie:

Przygotuj karminadle. W misce połącz mielone mięso, jajko, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wcześniej przyrumienioną na patelni oraz odciśniętą bułkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Całość dopraw solą i pieprzem.
Z masy uformuj małe okrągłe kotleciki. Obtocz je w mące i smaż w dużej ilości rozgrzanego oleju. Usmażone karminadle odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Przygotuj warzywne spaghetti. Cukinię i kabaczka pokrój na bardzo cienkie paseczki za pomocą obieraczki do julienne.
Przygotuj sos. Na patelni upraż orzeszki pinii. Część uprażonych orzeszków wsyp do warzywnego spaghetti z kabaczka i cukinii, a pozostałą część zostaw.
W moździerzu utrzyj czosnek. Następnie dodaj do niego pozostałą część orzeszków pinii i ponownie utrzyj. Na koniec do moździerza dodaj pokrojone pomidorki cherry i oliwę. Wszystkie składniki ponownie zmiażdż.
Taki sos przełóż do warzywnego spaghetti i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Dodaj świeży szpinak, szczawnik i rukiew.
Karminadle podawaj z warzywnym spaghetti. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Najprostsze kotlety mielone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Kotlety mielone
Karminadle z warzywnym spaghetti
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Kotlety mielone
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.