Paul Merret

Karmelowy pudding ryżowy z korzennymi jabłkami


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Karmelowy pudding ryżowy z korzennymi jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Pudding

50 g masła

75 g drobnego jasnego cukru trzcinowego

120 g okrągłoziarnistego ryżu

900 ml pełnotłustego mleka

200 ml kremówki

2 laski wanilii



Korzenne jabłka

25 g masła

50 g cukru demerara

2 jabłka odmiany Bramley, obrane i pokrojone na kawałki

szczypta imbiru w proszku

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta cynamonu



Do podania 50 ml mleka



Pudding ryżowy

Rozgrzać piekarnik do temperatury 140 stopni Celsjusza. W rondlu z grubym dnem, nadającym się do użycia w piekarniku, stopić masło z cukrem. Podgrzewać, mieszając, aż masa nabierze koloru i konsystencji roztopionych cukierków toffi. Wsypać ryż, mieszać, aż ryż oblepi się karmelem. Wlać mleko i kremówkę, starannie wymieszać. Rozkroić laski wanilii wzdłuż na pół, wyskrobać pesteczki i włożyć do garnka wraz z przekrojonymi laskami. Doprowadzić masę w garnku do wrzenia, wymieszać dokładnie. Garnek wstawić (bez pokrywki) do piekarnika, zapiekać, nie mieszając, przez 2 godziny.



Korzenne jabłka

W rondelku stopić masło z cukrem. Włożyć jabłka, dodać przyprawy, wymieszać. Smażyć, aż jabłka zmiękną i zaczną karmelizować. Ostudzić, delikatnie rozgnieść.



Sposób podania

Wyjąć pudding z piekarnika, wymieszać, aby rozpuścić przypieczoną skórkę. Wyjąć laski wanilii, dolać 50 ml mleka, wymieszać. Nałożyć na talerzyk łyżkę puddingu i łyżkę korzennych jabłek.



© Paul Marrett

powrót

Podobne przepisy

Rozmaite desery
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Mus czekoladowy z wiśniami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Pieczone brzoskwinie z amaretto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla, Dania na walentynki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.