Anna Olson

Karmelowe napoleonki


Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Karmelowe napoleonki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Karmel

1 szklanka cukru

1 łyżka syropu kukurydzianego

¼ szklanki wody

½ szklanki śmietany kremówki



Cukier, syrop kukurydziany i wodę zagotować w rondlu na dużym ogniu pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować, sporadycznie omiatając górną część ścianek rondla wilgotnym pędzlem, aby cukier się nie krystalizował (ok. 10 minut). Gdy karmel uzyska bursztynową barwę, zdjąć rondel z ognia i powoli dodać śmietanę kremówkę, stale mieszając. Odstawić karmel do wystygnięcia.



Krem

2 szklanki mleka

1 łyżeczki esencji waniliowej

8 żółtek

¼ szklanki cukru

4 łyżki skrobi kukurydzianej

szczypta soli

2 łyżki masła



Zagrzać mleko i esencję waniliową na średnim ogniu. W misce zmieszać żółtka, cukier, skrobię kukurydzianą i sól. Stale mieszając, powoli dolać gorące mleko. Przelać mieszaninę z powrotem do garnka i zagotować na średnim ogniu. Po ok. 8 minutach krem zgęstnieje. Zdjąć krem z ognia i stale mieszając za pomocą trzepaczki, dodać masło. Przelać krem do miski i połączyć z karmelem. Przykryć krem plastykową folią przy samej powierzchni, żeby nie powstała twarda „skórka” i odstawić do całkowitego wystygnięcia (ok. 3 godzin). Krem można przygotować nawet dwa dni przed podaniem.



Ciasto francuskie

1 paczka mrożonego ciasta francuskiego

1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody

cukier-puder do posypania



Rozgrzać piekarnik do 190 °Celsjusza. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 6mm. Wyciąć z ciasta 18 kółek o średnicy 7-8cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć blachę na 20 minut do lodówki. Przed upieczeniem nakłuć kółka z ciasta widelcem, żeby gorąca para mogła znaleźć ujście – powierzchnia ciasta pozostanie wtedy równa. Przykryć kółka z ciasta dodatkową warstwą papieru do pieczenia i obciążyć za pomocą drugiej blachy, lekko ją dociskając. Piec przez 20 minut. Zdjąć z wierzchu dodatkową blachę i papier. Za pomocą pędzla posmarować kółka jajkiem roztrzepanym z wodą i piec jeszcze przez 8-10 minut, aż ciasto stanie się złotobrązowe. Odstawić do wystygnięcia.



Sos toffi

½ szklanki brązowego cukru

2 łyżki śmietany kremówki

1 łyżka syropu kukurydzianego

1 łyżka masła

½ łyżeczka esencji waniliowej



Wszystkie składniki poza wanilią umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu aż masa zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć sos z ognia, dodać wanilię, ostudzić i schłodzić przed podaniem.



Ułożyć na talerzykach po jednym kółku z francuskiego ciasta. Za pomocą dużej łyżki lub narzędzia do wyciskania kremu, nałożyć krem na kółka i przykryć kolejnym kółkiem z ciasta. Ponownie nałożyć krem i przykryć kolejną warstwą ciasta. Powierzchnię trzeciego kółka z ciasta ozdobić odrobiną kremu karmelowego. Posypać napoleonki cukrem-pudrem i podawać z sosem toffi. Napoleonki powinny być przygotowane przed samym podaniem.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Babeczki orzechowe z kremem cynamonowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka mamoul z pistacjami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia turecka
Racuchy z kozim serem i konfiturą wiśniową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort z kruchego ciasta z kardamonem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pączki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.