Marieta  Marecka

Karmelowe brownie


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Brownie

Karmelowe brownie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

200 g masła

250 g gorzkiej czekolady

100 g białej, karmelowej czekolady

2 czubate łyżki kakao

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

4 jaja

1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków

szczypta soli

1,5 szklanki mąki

1 łyżeczka pasty z wanilii

 

Polewa:

100 ml śmietanki kremówki

100 g białej czekolady karmelowej

50 g lekko solonych orzeszków arachidowych

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy masło i gorzką czekoladę. Dolewamy do niej kawę rozpuszczoną w łyżkach ciepłej wody oraz wsypujemy kakao. Jak masa się połączy, odstawiamy całość na krótko do lekkiego przestudzenia.
W osobnej misce podbijamy lekko jaja z cukrem, solą i pastą z wanilii. Dolewamy ciepłą masę czekoladową i łączymy rózgą. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i pokrojoną białą czekoladę. Łączymy delikatnie tak, by pozbyć się wszystkich grudek mąki. Wylewamy ciasto na małą formę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe brownie powinno być mokre, lekko klejące w środku, wierzch powinno mieć zwarty, lekko kruchy. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane polewą czekoladową np. taką: śmietankę i połamaną czekoladę przekładamy do rondelka. Podgrzewamy krótko i odstawiamy na 2 minuty. Następnie za pomocą rózgi lub mieszadła łączymy na gładką polewę. Orzeszki kroimy drobniej. Ciepłą masą z białej czekolady oblewamy ciasto i obsypujemy orzeszkami. Pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.

powrót

Podobne przepisy

Domowe krakersy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Pudding roladowy z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Babka savarin z truskawkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kruchy placek z rabarbarem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Kukurydziana szarlotka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Angielski placek agrestowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Marek Pawlik

postów: 1

02.01.2017 10:15

CYTUJ

Zrobiłem ciasto czekoladowe Mariety i szczerze powiem super przepis

sweetmuffin

postów: 1

26.09.2016 17:49

CYTUJ

jakiej wielkości powinna być forma?

ankaszym

postów: 67

19.09.2016 11:28

CYTUJ

Czy do tego przepisu mogę użyć mąki z Polskich Młynów o obniżonej zawartości glutenu?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.