Anna Olson

Karmelowe brownie z białej czekolady


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Brownie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Karmelowe brownie z białej czekolady
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1/3 szklanki niesolonego masła

pokrojonego w kawałki

170 g białej czekolady

posiekanej

2 jajka

½ szklanki jasnego cukru trzcinowego

1/3 szklanki cukru

1 łyżeczka wanilii

1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

¾ szklanki kawałeczków toffi

 

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C i natłuść wnętrza foremek na mini mufinki (w sumie 36).
W misce opartej o garnek z wodą wrzącą na małym ogniu stop masło, a następnie dodaj czekoladę i delikatnie mieszaj, aż składniki się połączą. Zdejmij miskę z garnka i odstaw na 5 min, żeby ostygły. Ubij mikserem / trzepaczką jajka z cukrem, aż masa będzie jasna, pienista i gęsta. Ręcznie mieszając wlej stopioną czekoladę z masłem. Osobno wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i delikatnie wmieszaj do czekoladowej masy (tylko, aż składniki się połączą). Na koniec rozprowadź kawałeczki toffi i nałóż ciasto do foremek na mini-mufinki. Piecz 18-20 min, aż ciasto zrobi się złote. Ostudź ciasteczka do temperatury otoczenia przed wyjęciem z foremek.

powrót

Podobne przepisy

Brownie z masą czekoladowo-karmelową
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Brownie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Suflet czekoladowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Migdałowe ciasto z serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placek dyniowy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.