Kylie Kwong

Karmelizowany korzeń lotosu


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Karmelizowany korzeń lotosu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oleju arachidowego

1 główka czosnku

niedobrana i przecięta na pół w poprzek

2 ząbki czosnku

pokrojone w cienkie plasterki

5cm kawałek imbiru

pokrojony w cienkie plasterki

550g świeżego korzenia lotosu

obranego i pokrojonego w 5mm plasterki

4 łyżki brązowego cukru

2 łyżki wina ryżowego

1 łyżka brązowego octu ryżowego

2 łyżeczki jasnego sosu sojowego

1 duże chili

pokrojone na cienkie

ukośne plasterki (opcjonalne)

 

 

Przygotowanie:


Podgrzej w woku olej, aż zacznie dymić. Dodaj główkę czosnku, przekrojoną stroną do dołu i obsmażaj przez minutę. Dodaj pokrojony czosnek, imbir i korzeń lotosu i smaż przez 3 minuty. Dodaj cukier i smaż przez 2 minuty, aż się lekko skarmelizuje. Dodaj wino ryżowe i smaż przez 1 minutę. Na koniec dodaj ocet ryżowe i sos sojowy i smaż przez kolejną minutę. Podawaj od razu, możesz przybrać danie plasterkami chili.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.