Kylie Kwong

Karmelizowane ziemniaki


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Karmelizowane ziemniaki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500g małych młodych ziemniaków

2 łyżki oleju arachidowego

5cm kawałek imbiru

pokrojony w cienkie plasterki

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki wina ryżowego

1 łyżka jasnego sosu sojowego

szczypta zmiażdżonego pieprzu syczuańskiego i soli

 

 

Przygotowanie:


Ugotuj niedobrane ziemniaki w osolonym wrzątku. Odcedź i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Jeżeli ziemniaki nie są naprawdę malutkie przetnij je na pół. Odstaw, żeby trochę przestygły.
Do rozgrzanego woka wlej olej arachidowy i rozgrzej, aż zacznie dymić. Dodaj ziemniaki i smaż przez 3 minuty, aż się lekko przysmażą. Dodaj imbir i smaż przez 30 sekund. Dodaj cukier, wino ryżowe i sos sojowy, smaż przez minutę, aż ziemniaki się skarmeliują. Podawaj od razu posypane pieprzem syczuańskim i solą.

powrót

Podobne przepisy

Spatzle
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka
Kim pap
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia koreańska
Pieczony słodki ziemniak z nerkowcami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.