Karmelizowane jabłka z lodami

Przepis z programu Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Karmelizowane jabłka z lodami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

4 kwaśne jabłka

1 cytryna

8 łyżek cukru

1 l gotowego kremu custard

50 g masła

4 słodkie jabłka



Przygotowanie:

Średnią brytfannę umieszczamy w zamrażarce. Obieramy i kroimy kwaśne jabłka. Przekładamy do głębokiej patelni, dodajemy sok z cytryny i 4 łyżki cukru. Wyciśniętą cytrynę możemy też wrzucić na patelnię. Nakrywamy naczynie i dusimy 10 minut. Zdejmujemy z ognia zanim jabłka rozgotują się na piure. Jabłka przekładamy do miski, dodajemy krem custard i mieszamy. Przekładamy do schłodzonej brytfanny i mrozimy 2 godziny. Po godzinie mieszamy. Kiedy lody będą prawie gotowe obieramy słodkie jabłka i dzielimy na cząstki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka i 4 łyżki cukru. Karmelizujemy jabłka, od czasu do czasu przekładając je na drugą stronę. Powinno to potrwać około 10 minut. Gorące jabłka podajemy z domowymi jabłkowymi lodami.

powrót

Podobne przepisy

Lekkie tiramisu gotowane na parze
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Racuszki z jabłkami i lodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Gruszki w cieście filo
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.