Annabel  Langbein

Karczochy z winegretem


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Karczochy z winegretem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

6 średnich karczochów

2 łyżeczki soli



Winegret:

1 łyżka drobno posiekanych szalotek lub dymki

¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka białego octu winnego

1 łyżeczka musztardy Dijon

sól i świeżo mielony pieprz



Przygotowanie:

Z karczochów odciąć łodygi na płasko i usunąć stwardniałe dolne płatki. Jeśli nie będą gotowane od razu, włożyć je do miski z wodą wymieszaną z 2 łyżkami soku z cytryny lub octu. Dzięki temu nie ściemnieją. Włożyć do dużego garnka, zalać posoloną wodą. Gotować do miękkości 15-20 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, dokładnie osuszyć, studzić 10 minut.

Składniki sosu wymieszać wstrząsając w małym słoiku.

Karczochy ułożyć na środku talerzy lekko spłaszczając, żeby rozsunąć płatki. Polać połową sosu, resztę przelać do małej miseczki, aby móc maczać odrywane z karczochów płatki. Jadalne są miękkie części u ich podstawy, które ściąga się z płatków zębami oraz miękkie serce w środku karczocha.



© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Smażona cukinia z serem i wiśniami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasteczka owsiane z kawą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.