Karczochy z sosem aioli

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Karczochy z sosem aioli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Sos aioli:

żółtko

łyżeczka octu z białego wina

łyżeczka musztardy diżońskiej

miarka oleju z pestek winogron

główka opieczonego czosnku (zawinąć w folię i piec przez godzinę w temp. 180?C)

sól i pieprz

sok z cytryny do smaku

Karczochy:

12 małych karczochów

1 ? 2 cytryny

2 ? 3 łyżki oliwy

 

Przygotowanie:

Sos aioli:
Utrzeć żółtko z octem i musztardą. Dolać po kropli olej, mieszając, żeby uzyskać gęsty majonez. Wycisnąć do niego opieczony czosnek i wymieszać na gładko. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Karczochy:
Obkroić z twardych liści, nacierając sokiem z cytryny, pozostawiając serce na kawałku łodyżki. Przepołowić. W tym czasie zagotować wodę w garnku. Wcisnąć do niej soku z cytryny i posolić. Wrzucić karczochy i gotować do miękkości, ok. 10 minut, zależnie od wielkości. Odsączyć i wysuszyć. Rozgrzać oliwę na małej patelni i obsmażyć karczochy z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia. Podawać z sosem aioli.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Brukselka
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Przekąska z suszonych pomidorów
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczone pierożki z bryndzą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mini tatin z porami i boczkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Przekąski do aperitifu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.