Karczochy z ricottą i tapenadą

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Karczochy z ricottą i tapenadą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 całe karczochy

pół łyżeczki soli

1 filiżanka ricotty

pół filiżanki czarnych oliwek bez pestek

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka kaparów

6 anchois

po 1 łyżce świeżego oregano i tymianku (albo po łyżeczce suszonych)

6 liści szałwii

oliwa

woda



Przygotowanie:

Usunąć zewnętrzne liście i łodygi karczochów. Tak oczyszczone karczochy ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Zahartować zimną wodą i zostawić, żeby obciekły.

Zrobić tapenadę - oliwki, czosnek, kapary, anchois, zioła i oliwę zmiksować na średnio gładką masę.

Karczochy przekroić na pół i przełożyć na talerze.

Podawać z ricottą i tapenadą. Posypać szczyptą oregano i tymianku.

powrót

Podobne przepisy

Okra z nerkowcami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Trufle
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Risotto z rukwią wodną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kuleczki z polenty z marakują
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: brak
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Polenta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Masa kajmakowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.