Laura Calder

Karczochy z parmezanem


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Karczochy z parmezanem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

woda

sok z 1 cytryny

12 małych karczochów (50 g każdy)

60 ml oliwy

2 ząbki rozgniecione ząbki czosnku

sól morska i mielony pieprz

parmezan do dekoracji

 

Przygotowanie:

Napełnij dużą miskę wodą, dodaj sok z cytryny. Przygotuj karczochy: odetnij łodygi i twarde części, obierz zewnętrzne liście. Pokrój drobno karczochy i wrzuć je do wody z sokiem cytrynowym. W ten sposób nie stracą koloru. W rondlu podgrzej oliwę. Odcedź karczochy. Wrzuć je na gorącą oliwę i smaż, aż będą gotowe i chrupiące na brzegach. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miski. Skrop sokiem z cytryny. Udekoruj tartym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Parówki z indyka w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Marynowane żółtko z lekkim fondue z parmezanu
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.