Karczochy w sosie holenderskim

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Karczochy w sosie holenderskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Karczochy:

2 przepołowione cytryny

4 karczochy



Sos:

375 g niesolonego masła

4 żółtka

sól i pieprz

pół cytryny



Przygotowanie karczochów:

Wycisnąć cytrynę do dużego garnka osolonej wody, wrzucić do niego skórkę, zagotować. Rozkroić karczochy, smarując przecięte powierzchnie sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Odciąć spód nożem do pieczywa i odłamać grube, ciemne liście. Przeciąć karczoch w 1/3 wysokości, odsłaniając rdzeń.

Kiedy woda się zagotuje, wrzucić karczochy i gotować, aż dolne liście łatwo odejdą, a dół będzie miękki pod widelcem, przez ok. 40 min. Zdjąć z gazu i odsączyć. Wyjąć rdzeń, usunąć włoski, wyczyścić łyżką powstały otwór.



Przygotowanie sosu holenderskiego:

Powoli roztopić masło, pozostawiając na gazie, aż zbrązowieje. Zdjąć pianę i wylać sklarowane masło do miski. Umyć rondel. Do rondla wlać ćwierć miarki wody, wrzucić żółtka i szczyptę soli. Mieszać na średnim gazie, aż masa stanie się jedwabista, 3 – 5 min. Jeśli temperatura będzie za wysoka, żółtka się zetną, więc należy ją kontrolować. Zdjąć rondel z gazu i powoli wmieszać sklarowane masło, wlewając je cienką strużką. Posolić i popieprzyć, wcisnąć trochę soku z cytryny. Sos ma być gęsty, lecz zsuwać się z łyżki. Powinien przypominać majonez. Nałożyć go w otwór w karczochu. Odrywać liście karczocha i jeść, maczając je w sosie. Serce karczocha zjadamy, posiłkując się sztućcami.



Laura Calder



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

Proziaki lub fajarcarze
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Brukselka
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding chlebowy z mazowiecką nutą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Quesadilla z grillowanymi cebulkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Paszteciki ze szpinakiem i fetą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Różowe kawałki rabarbaru
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.