James  Martin

Karczochy, groszek i cytrynowe risotto


Przepis z programu James Martin w Bretanii
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Karczochy, groszek i cytrynowe risotto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

duży kawałek masła

2 szalotki

drobno pokrojone

wywar z warzyw

125 g ryżu na risotto

odrobina białego wina

85 – 100 g świeżo łuskanego groszku

2 awokado

drobno pokrojone i trzymane w wodzie z cytryną

2 łyżki mascarpone

sok z cytryny

garść drobno startego parmezanu

 

 

Przygotowanie:


Podgrzej masło na patelni i przez kilka minut delikatnie smaż szalotki, żeby zmiękły. W tym czasie doprowadź do wrzenia wywar z warzyw i niech się gotuje na wolnym ogniu, w czasie kiedy gotujesz risotto. Dodaj ryż risotto do patelni z szalotkami i mieszaj, póki ziarenka ryżu nie pokryją się masłem. Dodaj odrobinę białego wina i gotuj przez chwilę. Dolej odrobinę wywaru z warzyw i gotuj, mieszając póki wywar nie zostanie wchłonięty. Kontynuuj gotowanie, dodając odrobinę gorącego wywaru, jeśli to będzie konieczne. Gotuj przez 10 - 12 minut. Wrzuć do risotto świeżo łuskany groszek i drobno pokrojone serca karczochów i gotuj przez kolejne 5 - 6 minut, dodając więcej wywaru z warzyw. Kiedy risotto będzie już ugotowane, ale nadal "al dente", dodaj mascarpone. Zdejmij z ognia i dodaj odrobinę soku z cytryny – do smaku. Dopraw solą i pieprzem i wmieszaj parmezan.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.